sunnuntai 1. elokuuta 2010

Syitä laajakulmalla kuvaamiseeni.


Kuten muutama henkilö on huomannut ja minulle asiasta maininnut niin kuvaan todella paljon laajakulmaisilla objektiiveilla. Innostukseni asiaan lähti liikkeellä melko tarkalleen vuosi sitten, kun ostin ensimmäisen laajakulmaobjektiivini. Objektiivi oli Tamron SP AF10-24mm F/3.5-4.5 Di-II LD ei mitenkään huippu hyvä, mutta mikä tärkeintä juuri sopivan hintainen ja laatuinen käyttööni. Ihastuin melkein heti laajaan kuva-alaan ja objektiivin hämäräkuvaus ominaisuuksiin. Lyhyen polttovälin takia objektiivilla pystyy saamaan käyttökelpoista kuvaa yllättävänkin hämärissä olosuhteissa.

Lyhyt polttoväli toi mukanaan uusia ulottuvuuksia myös henkilökuvaukseen. Objektiivi mahdollisti kuvaamisen ahtaissakin paikoissa ja täysin uusien kuvakulmien käyttämisen.
Pystyin nyt myös viemään salaman lähelle mallia. Tämä helpotti kuvaamista pikkusalamoilla kirkkaassa valossa. Sainkin tämän ansiosta kuvattua muutamia mielenkiintoisia settejä, joista olen vielä tänäinkin ylpeä.Näin jälkeen päin ajateltuna kylläkin harmittaa silloisten välineideni alkeellinen langaton salama ohjaus. Nykyisellä kalustollani olisin todennäköisesti pystynyt huomattavasti parempaan jälkeen, mutta jossittelu on turhaa. Tilanne oli silloin mikä oli.

Kuvien visuaalista puolta tarkastellessa olen huomannut selkeästi sen, että laajakulma on kasvattanut taustan merkitystä kuvissani todella paljon. Tämä näkyy oikeastaan selkeimmin rajauksien löysentymisessä.Pyrin aikaisemmin poistamaan rajaamalla kuvista kaiken ylimääräisen. Nykyään taasen yritän ottaa kuvia joissa tausta tukee kuvan tunnelmaa ja mahdollista tarinaa. Laajakulman myötä olen kiinnittäny huomattavasti enemmän homiota myös taivaan ja maan sävyihin. Puhki palanut tai täysin mustaksi mennyt taivas ei näytä hyvältä.

Laajakulma on mahdollistanut myös paremmin valon muokkaamisen. Mahdollista on esimerkiksi valaista pelkkä pääkohde salamalla ja hakea taustalle sopiva valaistus vallitsevan valon avulla. Tähän tosin en kunnolla ole vielä päässyt syventymään puutteellisen salama kalustoni takia. Olen kylläkin nykyisen kaluston rajoissa kokeillut tätäkin melko hyvin lopputuloksin. Kokeiluissa on tosin helpottanut jonkin verran SB-900:n 200mm yltävä välähdyspään zoomaus mahdollisuus. Tämä ominaisuus auttaa rajaamaan valoa melko hyvin ilman ylimääräisiä salamaan kiinnitettäviä lisälaitteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti