sunnuntai 23. toukokuuta 2010

MPKY:n Maastoajon Peruskurssi Santahaminassa

Vietin offroad henkisen viikonlopun historiallisella Santahaminan varuskuntasaarella.
Osallistuin Maanpuollustuskoulutusyhdistuksen järjestämälle kaksipäiväiselle maastoajon peruskurssille.
Kurssi piti sisällään yhden talvella pidetyn teorialuennon ja kaksi ajopäivää Santahaminassa. Alunperin ajankohdan piti olla talvella, mutta erittäin luminen talvi sotki suunnitelmat. Paksun lumikerroksen ja ankaran talven takia kurssin ajoharjoitukset siirrettiin kuitenkin kesään.
Ajoharjoitukset pitivät sisällään, kuten nimestäkin voi jo päätellä, maastossa ajamisen perusasioita. Armeijahengessä jokaiselle kurssilaiselle annettiin riittävästi aikaa harjoitella asioita kurssin aikana.
Vaikka tällä kertaa kurssilaisista oli vain muutama oikeasti aloittelija niin kaikille löytyi kuitenki riittävästi tekemistä. Toisaalta pitää muistaa vanha sanonta, että ei oppi ojaan kaada. Perusasiat olisi kyllä jokaisen hyvä käydä aina aika ajoin läpi uudelleen, sillä ne tahtovat unohtua vähän turhankin helposti. Esimerkiksi vinssin tai maastotunkin kanssa voi saada todella pahaa jälkeä aikaa jos ei tiedä mitä tekee. Netti on pullollaan huonoja ja varoittavia esimerkkejä pieleen meenneistä operaatioista.
Osallistujien ehkä hieman korkeammasta osaamistasosta johtuen kalustorikkoja sattui ehkä yllättävänkin paljon. Kyseessähän piti olla perustason kurssi... Lauantaina eräästä Toyota LandCruiserista paukahti toinen etu murros ja sunnuntain erään Landrover Discoveryn toinen taka tukivarsi katkesi.
Kurssille mahtui mukaan myös yksi kaatokin. Tämä tapahtui lauantaina eräässä jyrkässä ja liukkaassa kalliorinteessä jossa eräs Jeep Wrangler lipesi ajolinjalta ja kellahti kyljelleen. Onneksi vakavilta henkilö- ja kalusto vaurioilta tässä tilanteessa vältyttiin. Valittavasti en ollut samassa ryhmässä joten en saanut kaatoa muistikortille.
Kuin bonuksena sunnuntaina samoille reiteille saapui myös Tekniikan Maailan testiryhmä uuden karheine maastureineen. Tapaus mahdollisti hyvän tilaisuuden vertailla eri aikakausien maastureita. Maasturitesti on luetavissa lähitulevaisuudessa ilmestyvässä lehdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti