lauantai 7. syyskuuta 2013

Yongnuo YN560III arvostelu.


Harvemmin tulee kirjoitettua mistään tuotteista mitään, mutta nyt ajattelin kokeilla avata sanaista arkkuani liittyen Yongnuo YN560III salamaan. Yongnuo YN560III on nimittäin ensimmäinen salama jossa on sisäänrakennettu radiolaukaisin alle sadan euron hintaluokassa. En yleensä ole innostunut täysin manuaalisista salamoista, mutta kyseisen laitteen kohdalla alan jo vähän lämmetä. Tässä postauksessa olevat henkilökuvissa on käytetty päävalona YN560III:a 


Käyttökokemuksia

Olen nyt kuvaillut muutaman setin kyseisellä laitteella ja käyttökokemukset ovat olleet todella positiivisia tähän mennessä. En nimittäin ole kauheammin innostunut käyttämään manuaali salamoita, kun olen tottunut Nikonin CLS salamajärjestelmää. Olen käyttänyt CLS:ä sen helppouden ja monipuisuuden takia jo pitkään. Aiemmin kokeilemani manuaali- ja strobistikäyttöön tarkoitetut salamat ennen Yongnuo YN560III:ä eivät ole kauheammin vakuuttaneet käytettävyydeltään. YN560III onkin oikeastaan ensimmäinen strobisti salama joka on sopivan yksinkertainen ja nopea käyttää omaan makuun. Salamaa pystyy nimittäin helposti säätämään myös jalustaan kiinnitettynä, silla näytön katselukulma on laajempi kuin monessa muussa laitteessa. Toisaalta salama on niin yksinkertainen, että näyttöä ei varsinaisesti edes tarvitse seurata. 
Salaman tuottaman valonväri on myös omasta mielestäni parempi kuin esim. SB-700 tai SB-910:ssä. Samoin jotenkin kummasti tuntuisi siltä, että YN560III tuottaa huomattavasti kapeampaa valokeilaa kuin esim SB-700.
Latausaikoja en ole varsinaisesti vertailut muihin, mutta tuntuisi tuo olevan ihan linjassa muihin laitteisiin. Sisäänrakennettu radiovastaanotin helpottaa myös kummasti toimintaa, kun ei tarvitse sählätä ylimääräisten vastaanottimien kanssa. Samoin salaman saa turvallisemmin kiinni jalustaan, kun välistä jää ylimääräinen vastaanotin pois. Radio myös on huomattavasti toimintavarmempi kuin mikään valoon perustuva orjakenno. 


Ominaisuuksista

Yongnuo YN560III voi laukaista ainakin viidellä eri tavalla näistä kolme on langattomia ja kaksi perinteistä  kontakaktiin perustuvaa. Langattomista laukaisu tiloista kaksi toimii perinteisesti orjakennolla ja kolmas sisäänrakennettun radiovastaanottimen kautta. Radiovastaanotin tunnistaa tällä hetkellä valmistajan omista radiotriggereistä mallit RF-602 ja RF-603. Lisäksi internetissä liikkuu todella voimakkaita huhuja tulossa olevasta triggeristä jolla voi säätää salaman tehoa langattomasti. Huhua vahvistaa myös itse salamassa oleva, tällä hetkellä vielä toimimaton, Group toiminto. Laitteeseen saa myös kytkettyä lisävirtalähteen. Synkkaportin vieressä on nimittäin liitin johon sopii Canonin virtajohdot. Tehoa voi säätää 1/1-1/128 osatehojen välillä. Zoomia voi säätää 24-105mm välillä. Välähdyspäästä saa vedettyä esiin niin hajotin- kuin heijastinlevyt. 


Yhteenveto

+ Sisäinen radiovastaanotin.
+ Helppokäyttöinen.
+ Ei tunnu eikä näytä hintaiseltaan.
+ Toimii kaikissa standardi varustekengän omaavissa laitteissa.
+ Hinta

- Ei vielä mahdollista säätää etänä tehoa.
- Nappulat kovaa muovia.
- Välähdyspäässä ei ole lukitusta.
- Kestävyys pitkässä juoksussa on vielä vain arvailtavissa.
- Lähes munkkilatinaa muistuttava asetusvalikko.

Lopuksi kun miettii plussia ja miinuksia niin ei voi kuin ihmetellä, että kuinka on mahdollista saada noin hienosti toimiva ja monipuolinen laite alle sadalla eurolla. Laite on todella helppokäyttöinen ja laukaistavissa monella eri keinolla. Lisäksi laite toimii kaikissa kameroista joissa on standardi varustekenkä. Tämä tekee esim. Kamerarungon vaihdon helpoksi. Ei tarvitse varmistua kuin siitä, että laitteessa on oikea salamakenkä.
Huonoja puolia kun tarkastelee niin ensimmäisenä tulee mieleen langattoman salamatehon säädön puuttuminen. Samoin kestävyys pitkässä juoksussa ei todennäköisesti tule olemaan samaa tasoa, kuin merkkilaitteilla. Toisaalta lompakko ei huuda niin paljon hoosiannaa, jos hajonneen tilalle lähtee hankkimaan uutta laitetta. Myös varalaitteiden hankkiminen on huomattavasti halvempaa, kuin merkkilaitteilla. Miinukseksi voi myös ehkä laskea näppäimien kovamuovi materiaalin. Näppäimet ovat hyvin pitkälti ulkonäöllisesti kopioitu Canonin salamoista. Myös laitteen asetus valikko on todella vaikea ymmärtää ilman käyttöohjetta. Tähänkin onneksi tottuu ajan myötä. Toisaalta valikkoa tarvitsee normaali käytössä todella harvoin. Myös jonkinlaiseksi miinuksesksi pitänee laskea välähdyspäästä puuttuva lukitus. Eli en lähtisi kiinnittämään mitään raskasta itse välähdyspäähän.
Yongnuo YN560III on siis yksinkertainen täysin manuaalisesti toimiva salama jossa on sisäänrakennettu radiovastaanotin. Kunhan laitteeseen saadaan langaton tehonsäätö niin käsillä on melkolailla täydellinen salama langattomaan käyttöön. 

Kiitos ja anteeks! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti